Wanneer je van plan bent een dakkapel aan te schaffen, dan zal je zien dat er een groot aanbod is. Je kunt kiezen uit verschillende modellen, productiemethoden, materialen en uitvoeringen en al deze beslissingen hebben direct invloed op het uiterlijk en de prijs. Een dakkapel voegt wel waarde toe aan je woning, omdat het een donkere muffe zolderkamer weer leven in kan blazen. Hierdoor krijg je meer woonoppervlak en creëer je een kamer met altijd een mooi uitzicht op buiten. De materialen die het meeste voor dakkapellen gebruikt worden zijn kunststof en hout. Daarnaast kun je ook dakkapellen van aluminium krijgen of van andere materialen als je kiest voor een op maat gemaakt exemplaar. Kunststof is echter het meest gekozen materiaal van dit moment en als je je daar al wat in hebt verdiept, dan ben je vast het woord Trespa tegengekomen.

Wat is Trespa?

Trespa is een soort kunststof dat steeds meer wordt gebruikt in moderne bouwprojecten. De naam komt van de Nederlandse fabrikant die de platen voor het eerst op de markt bracht, maar nu worden alle soortgelijke platen eigenlijk Trespa genoemd. Trespa kunststofplaten onderscheiden zicht van andere soorten kunststof omdat ze zijn samengesteld uit meer natuurlijke bestanddelen. Ze bestaan uit een aantal lagen, namelijk een laag geperste houtvezels in het midden en daaromheen een harde toplaag gekenmerkt door een zeer hoge moleculaire dichtheid.

De kenmerken van Trespa

Door deze samenstelling hebben Trespa platen een aantal kenmerken die ze onderscheidt van andere kunststof platen. Zo is het erg stevig en relatief zwaar, maar kan het daardoor nauwelijks buigen of breken. Trespa is buitengewoon sterk en zal door weersomstandigheden buiten nauwelijks worden beïnvloed. Het is ongevoelig voor neerslag, uv-stralen, wind en temperatuurverschillen waardoor ze uitermate geschikt zijn voor gebruik in dakkapellen. Trespa is te krijgen in een groot aantal kleuren, is moeilijk over te schilderen, heeft nauwelijks onderhoud nodig en kan worden geleverd in een groot aantal uitvoeringen. Hiermee kun je het uiterlijk van metaal, hout of zelfs steen nabootsen en tegelijkertijd van de voordelen van kunststof gebruikmaken. Trespa is dus een erg duurzaam en harder soort kunststof, dat tientallen jaren mee kan gaan en waar je eigenlijk geen omkijken naar hebt.

Trespa dakkapellen

Trespa dakkapellen bestaan dus uit Trespa in plaats van standaard kunststof. Dit geeft je een dakkapel van een materiaal dat zwaarder en harder is, maar tegelijkertijd ook ontzettend sterk en krachtig. De constructieve elementen zijn dan van hout gemaakt, maar de buitenzijde en eventueel het kozijn van Trespa. Wanneer jij geïnteresseerd bent in Trespa voor je dakkapel, is het wel verstandig om te kijken welke onderdelen dan precies van Trespa zijn gemaakt. Soms wordt een dakkapel namelijk aangekondigd als Trespa, maar bestaat het merendeel nog steeds uit standaard kunststof. Zorg er daarom voor dat de zijkanten (wangen), de stroken naast het kozijn (het front), de strook boven het kozijn, het boeideel (de bovenste brede rand) en het overstek (de onderzijde van het boeideel) allemaal van Trespa zijn gemaakt. En wil je echt een garantie van de kwaliteit van dit materiaal, dan laat je de kozijnen hier ook uit samenstellen.

De kosten

Voor een Trespa dakkapel betaal je wel meer dan voor een standaard kunststof dakkapel. De prijzen die in onderstaand overzicht worden gegeven zijn all-in maar wel indicatief. Je kunt de dakkapel namelijk zelf zo duur en goedkoop maken als je zelf wilt door de beslissingen die je maakt omtrent het ontwerp. Welk type ramen laat je erin zetten, welk soort dak heeft je voorkeur, wil je ook zonwering of en insectenhor en voor welke afwerking kies je? Dit zijn allemaal vragen waarvan het antwoord de uiteindelijke prijs kan beïnvloeden. Als je op zoek bent naar een specifiekere prijs, dan zal je offertes op moeten gaan vragen bij de verschillende fabrikanten.

 

Afmetingen (b x h) Bijzonderheden Gemiddelde prijs
2 meter x 1,5 meter Standaardmodel €4250 – €4750
2,4 meter x 1,5 meter Standaardmodel met draai-kiepraam €4500 – €5000
2,5 meter x 1,5 meter Standaardmodel met twee draai-kiepramen €4750 – €5250
3 meter x 1,5 meter Standaardmodel €5000 – €5500

 

De voor- en nadelen van Trespa

Trespa als materiaal voor dakkapellen heeft dus een groot aantal voordelen. Je zal echter ook een aantal nadelen tegenkomen als je kiest voor een Trespa dakkapel. Ter samenvatting worden hier deze plus- en minpunten even op een rijtje gezet, zodat je zelf kunt bepalen of Trespa het juiste materiaal is voor jou.

 

  • Trespa dakkapellen zijn erg weerbestendig en sterk. Ze zullen tijdens hun levensduur nauwelijks verkleuren of beschadigen.
  • Trespa dakkapellen zijn onderhoudsarm en hoeven niet geschilderd te worden. Af en toe schoonmaken is voldoende.
  • Er zijn Trespa dakkapellen te krijgen in een zeer groot aantal kleuren en uitvoeringen.
  • Trespa dakkapellen zijn duurzaam, volledig recyclebaar en isoleren uitstekend.
  • Een kwalitatieve dakkapel voegt waarde toe aan je woning.

 

  • Trespa dakkapellen zijn duurder dan standaard kunststof dakkapellen.
  • Trespa staat er bekend op den duur te kunnen gaan buigen. Dit moet dan hersteld worden en dat kost geld.
  • Trespa is niet over te schilderen, je zit dus eigenlijk de gehele levensduur van de dakkapel aan dezelfde kleur vast.

 

Vergelijk offertes

Ben je geïnteresseerd in een Trespa dakkapel of wil je graag in contact gebracht worden met een betrouwbare leverancier van kunststof dakkapellen? Onze vergelijkingstool kan je snel een aantal offertes aanleveren, op maat gemaakt voor jouw wensen. Vul de benodigde gegevens in en begin met het plannen voor jouw nieuwe dakkapel.