Zolderruimtes voelen direct beter als er een dakkapel aan wordt toegevoegd. Dat komt doordat een dakkapel meer ruimte creëert en zeeën van licht naar binnen brengt. Met een dakkapel kun je je zolderkamer dan ook omtoveren en extra vierkante meters woonoppervlak toevoegen aan je woning. Zo zal je woning ook meer geld waard worden, mocht je deze willen verkopen in de toekomst. Het belangrijkste is echter dat je met een dakkapel een luchtige, lichte en ruime kamer creëert waar je altijd zicht hebt op buiten. Dakkapellen kun je op maat laten maken, maar veel mensen kiezen ervoor om voor een prefab dakkapel te kiezen. Zoals beneden zal blijken zitten hier aardig wat voordelen aan verbonden.

Wat is prefab?

Prefab heeft een nogal negatief imago, maar dat is het op dit moment aan het afschudden. Prefab was voorheen een stuk minder veelzijdig dan nu. Het tegenovergestelde van prefab is maatwerk, wat betekent dat je een unieke dakkapel ontvangt die speciaal voor jou is ontworpen. Een prefab dakkapel bestel je bij een leverancier. Deze bieden je een aantal modellen aan in een brochure. Je kiest de afmetingen, het aantal ramen, de kleur, het glassoort en het model en de fabrikant stelt je dakkapel samen in de fabriek. Als deze gereed is wordt hij naar je woning getransporteerd waar hij als een bouwpakket in elkaar gezet wordt. Dit gestroomlijnde proces heeft voordelen en nadelen.

De voor- en nadelen van prefab

Prefab dakkapellen worden dus volgens een bepaald proces gemaakt en hier zijn verder weinig uitzonderingen op. Dit levert de volgende voor- en nadelen op.

 

  • Het proces van bestelling tot de overdracht is erg kort.
  • Prefab is goedkoper dan maatwerk.
  • Prefab is duidelijk en gemakkelijk.
  • De plaatsing neemt een dag in beslag wat minimale overlast oplevert.
  • Je kunt je prefab dakkapel vaak uitbreiden met extra opties, zoals bepaalde ramen, zonwering, elektriciteit of knieschotten. Zo kun je het een beetje persoonlijker maken.

 

  • Prefab geeft je niet veel ontwerp vrijheid.
  • Je moet je houden aan de regels van de leverancier.
  • Een prefab dakkapel is niet uniek.

 

Kunststof prefab dakkapellen

De meeste prefab dakkapellen die je koopt zijn gemaakt van kunststof. Kunststof is een materiaal dat zich erg goed leent voor dit soort bouwwerken. Het is in allerlei kleuren en uitvoeringen te krijgen, het heeft een erg goede isolatiewaarde, het is volledig te recyclen, het heeft nauwelijks onderhoud nodig en het is goedkoper. Voor consumenten is kunststof dus ook een ideaal materiaal. De prijs die je voor kunststof betaalt is vaak lager dan die van hout en je hoeft er verder nauwelijks onderhoudsgeld in te steken.

De prijzen van prefab dakkapellen

Prefab kunststof dakkapellen betaal je vaak per meter. De prijs heb je tot op zekere hoogte zelf in de hand, omdat je zelf de afmetingen, de samenstelling en de extra opties. De standaard hoogte van een dakkapel is 1,5 meter. De onderstaande tabel geeft je een idee van de prijzen, inclusief installatie, btw en materialen voor kunststof prefab dakkapellen.

 

Afmetingen Voorbeeld ramencombinatie Prijs
1 meter breed Enkel kozijn en enkel draairaam Vanaf €2500
2 meter breed Enkel kozijn en enkel draairaam Vanaf €3200
3 meter breed Enkel kozijn en dubbel draairaam Vanaf €4000
4 meter breed Dubbel kozijn en dubbel draairaam Vanaf €4500
5 meter breed Dubbel kozijn en drie draairamen Vanaf €5500
6 meter breed Dubbel kozijn en drie draairamen Vanaf €6500
7 meter breed Dubbel kozijn en drie draairamen Vanaf €7200
8 meter breed Dubbel kozijn en drie draairamen Vanaf €7500

 

Andere materialen

Naast kunststof prefab dakkapellen heb je vaak ook de mogelijkheid om andere materialen te kiezen. Hout is een favoriete optie, maar aluminium vind je ook veel. Hout heeft als voordeel dat het een mooie uitstraling heeft en dat het warm en sfeervol overkomt. Geen enkele plank is hetzelfde en dat geeft hout charme. Wat je met hout wel goed moet onthouden is dat het veel onderhoud nodig heeft, je moet het namelijk zeker elke 3 jaar schuren en schilderen. Doe je dit niet, dan zal de levensduur van je dakkapel aanzienlijk naar beneden gaan. Aluminium is het duurste materiaal van de drie, maar dit is lichtgewicht en sterk. Het kan dan ook grotere raampartijen dragen. Aluminium past goed in moderne woningen om de strakke en wat killere uitstraling.

 

Vergelijk offertes

Wil jij ook een kunststof prefab dakkapel aanschaffen? Dan zal je een leverancier moeten vinden die een model levert dat jij mooi vindt. Daarom is het belangrijk dat je deze keuze niet te gemakkelijk maakt. Wij kunnen je alvast helpen aan een aantal offertes die je met elkaar kunt vergelijken. Via onze gratis en vrijblijvende vergelijkingstool geef je de informatie door die je nodig hebt en binnen de kortste tijd zal je de gewenste informatie ontvangen.