Wanneer je een dakkapel aan wilt schaffen, dan betreft één van de keuzes die je moet maken het materiaal. Dakkapellen worden meestal gemaakt van kunststof, hout en aluminium, maar er zijn vele andere mogelijkheden. Elk materiaal heeft zijn eigen kenmerken en prijskaartje. Kunststof is bij dakkapellen het goedkoopste materiaal waaruit je kunt kiezen. Het heeft een wat slecht imago, maar vandaag de dag is kunststof het meest gekozen materiaal. Dat komt doordat het tegenwoordig veel veelzijdiger is dan voorheen en in vele uitvoeringen te krijgen is. Kunststof is daarnaast milieuvriendelijk, lichtgewicht, het heeft een erg goede isolatiewaarde en het heeft nauwelijks onderhoud nodig. Geïnteresseerd? Lees dan beneden alles over de kosten van kunststof dakkapellen.

De kosten

Het is lastig om de exacte prijs te geven voor een kunststof dakkapel. Allereerst wordt deze bepaald door de productiemethode (prefab of maatwerk), maar daarna zijn er allerlei opties waaruit je moet kiezen zoals de ramen, de kleur, extra opties, het model en de afmetingen waarmee de prijs zal veranderen. De onderstaande tabel kun je gebruiken als indicatie voor de prijzen, maar wanneer jij jouw dakkapel in meer detail gaat samenstellen zal je deze moeten opvragen bij de leverancier. Alle bedragen zijn inclusief installatie, materialen en btw.

 

Afmetingen (hoogte 1,5 m) Prijs prefab Prijs maatwerk
1 meter breed Vanaf €2500 Vanaf €3150
2 meter breed Vanaf €3200 Vanaf €4000
3 meter breed Vanaf €4000 Vanaf €4750
4 meter breed Vanaf €4500 Vanaf €5500
5 meter breed Vanaf €5500 Vanaf €6400
6 meter breed Vanaf €6500 Vanaf €7750
7 meter breed Vanaf €7200 Vanaf €9100
8 meter breed Vanaf €7500 Vanaf €10,500

 

  • De goedkoopste optie: de goedkoopste optie die je hebt is een kleine prefab dakkapel aan te schaffen. Prefab is vandaag de dag een stuk aantrekkelijker omdat er steeds meer mogelijkheden zijn. Een prefab dakkapel heb je vanaf het moment van bestellen erg snel op je huis staan en het installeren duurt niet meer dan een dag. De prijzen beginnen bij €2500 voor een dakkapel van 1,5 meter hoog en 1 meter breed.
  • Gemiddelde prijzen: gemiddeld gezien betaal je echter wat meer voor een dakkapel, vooral omdat je er waarschijnlijk ook wat extra opties wikt kiezen zoals zonwering of knieschotten. Voor een prefab dakkapel betaal je gemiddeld €5000 terwijl je voor een op maat gemaakte dakkapel gemakkelijk €7000 – €10.000 betaalt. In beide gevallen heb je de eindprijs zelf in de hand door de uitvoering zo simpel of zo luxe te maken als je zelf wilt.
  • De duurste optie: er bestaat een regel waarin wordt gesteld dat op maat gemaakte dakkapellen ongeveer 30 procent duurder zijn dan prefab dakkapellen. Echter, als jij met je op maat gemaakte exemplaar echt een statement wilt maken en daar compleet mee afwijkt van de standaard, dan zal je daar uiteraard veel meer voor betalen. Prijzen van boven de €15.000 zijn dan zeker niet ongewoon.

 

De prijsopbouw

De manier waarop de prijs is opgebouwd kan je vertellen waar je het meeste geld kunt besparen. In het geval van dakkapellen bestaat deze voor 55 procent uit arbeidskosten, voor 40 procent uit materialen en voor 5 procent uit voorrijkosten. Dit is uiteraard in een gemiddelde situatie. Hieruit kun je opmaken dat je 60 procent van de totaalkosten kunt besparen door de klus zelf uit te voeren. Aangezien dit voor de meesten onder ons niet is weggelegd kun je het beste een grondige analyse maken van wat de markt en de verschillende leveranciers je te bieden hebben. Op die manier kun je aardig wat geld besparen en zeker weten dat je de beste deal gevonden hebt.

 

Keuzes die de prijs beïnvloeden

Tijdens het gehele planproces zal je een keuze moeten maken uit veel verschillende opties die je worden aangeboden. Je kunt hier het beste even goed voor gaan zitten, want deze keuzes hebben direct invloed op de prijs. Hier vind je alvast drie voordelen van grote bijdragers.

  • De productiemethode: kies je voor prefab of maatwerk? Prefab is goedkoper, sneller klaar en snel ter plekke opgebouwd, maar het is ook wat onpersoonlijk. Maatwerk geeft je meer vrijheid en de mogelijkheid je ideale dakkapel samen te stellen, maar hier betaal je ook de hoofdprijs voor.
  • Het soort dak: je hebt vaak de keuze tussen een plat dak en een schuin dak. De meeste mensen kiezen voor een plat dak, omdat dit goedkoper is en er is geen vergunning voor nodig. Een schuin dak, daarentegen is zo goed als onderhoudsvrij en zorgt voor een naadloze aansluiting bij je woning. Dit is echter wel duurder niet vergunningsvrij.
  • De extra opties: nadat je je ideale dakkapel hebt samengesteld zal je ook moeten gaan denken aan de extra opties. Je kan een ventilatierooster laten plaatsen, een insectenhor, zonwering, een beter isolerend glas of duurder hang- en sluitwerk. Deze extra opties zijn per leverancier verschillend, maar zullen wel direct invloed hebben op de eindprijs.

 

Interessante bespaartips

Het plaatsen van een nieuwe dakkapel kost dus sowieso duizenden euro’s. De volgende bespaartips kunnen je helpen hier wat vanaf te schaven.

  • Casco opleveren: als je een ervaren klusser bent, dan kun je de dakkapel casco laten opleveren, wat betekent dat hij waterdicht is en meer niet. Je moet hem dan zelf nog volledig afwerken. Dit geeft je wel de kans je eigen stempel te drukken op het eindresultaat.
  • Vergunningsvrij: praat met je leverancier over het al dan niet noodzakelijk zijn van een vergunning. Je kunt je dakkapel namelijk ook vergunningsvrij laten plaatsen en daarmee bespaar je honderden euro’s.

 

Vergelijk offertes

Heb je ook interesse in een kunststof dakkapel en wil je die muffe zolderkamer tot leven brengen? Dan is onze vergelijkingstool een uitstekend middel om offertes te vergaren bij verschillende leveranciers uit jouw omgeving.